Små barns järnbehov

Järnbrist är den vanligaste näringsbristen hos små barn. Järn behövs för en normal neurologisk utveckling. Vad kan man tänka på för att minska risken för järnbrist?

Under graviditeten fyller det växande barnet på sina järnförråd från mamman. Den gravidas järnintag och egna järnstatus är därför av stor betydelse. Den gravidas värden kollas därför regelbundet hos barnmorskan och många rekommenderas också att ta järntillskott.

Vid förlossningen har sen avnavling stor betydelse för barnets järnförråd. Studier har visat att barn som avnavlas sent klarar sig betydligt längre på de medfödda järnförråden.

Bröstmjölk innehåller mycket låg mängd järn men det järn som finns är lättillgängligt för barnet till skillnad från järnet i modersmjölksersättning som därför tillsätts i betydligt högre mängd. I och med att järnet i bröstmjölken tas upp lättare, tillsammans med det medfödda järnförrådet, är järnbrist mycket ovanligt för helammade (friska och fullgångna) barn upp till 6 månaders ålder.

Någonstans efter 6-7-8 månaders ålder börjar dock de medfödda järnförråden tömmas. Barns järnbehov är samtidigt mycket högt eftersom de har en så snabb tillväxt. (En 9 kg bebis har tex samma järnbehov som en vuxen man). Det är därför en bra idé att medvetet välja järnrika livsmedel redan från starten av matintroduktionen.

Små barns stora järnbehov är anledningen till varför barnmatsföretag har valt att berika bla gröt och välling med järn. Man behöver inte ge sitt barn dessa produkter, men om man inte gör det blir det ännu viktigare att aktivt välja järnrika livsmedel. Det samma gäller om familjen äter vegetarisk eller vegansk kost.

Högt intag av komjölk är en annan sak som kan leda till järnbrist. Barn under 12 månader bör inte dricka komjölk som måltidsdryck och även för barn över 1 år är det en fördel att hålla ner mängderna.

Barnanpassade livsmedel som innehåller mycket järn är tex kött, fisk och kyckling i lämplig konsistens, blodpudding, leverpastej, tofu, äggula, malda nötter och fröer, malet paltbröd, ärtor, bönor och linser, quinoa, och puré på torkade aprikoser. Tillaga gärna all mat i järngryta och servera med någonting rikt på c-vitamin för bättre upptag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *