Sedan snart 20 år tillbaka är Livsmedelsverkets och WHOs rekommendation att bröstmjölk eller modersmjölksersättning (tillsammans med D-vitamin) räcker som enda näringskälla under barnets första 6 månader.
För 10 år sedan gjorde Livsmedelsverket ett tillägg till rekommendationen som handlade om pyttesmå smakprover. Tyvärr misstolkas ofta tillägget om pyttesmå smakprover och det är inte ovanligt att läsa eller få höra att den nu gällande rekommendation är att börja ge barnet mat från 4 månaders ålder. Det stämmer inte.
Så här skriver Livsmedelsverket om pyttesmå smakprover: Tidigast när barnet är 4 månader kan barnet få smaka på små, små mängder vanlig mat. Mängden mat bör vara mycket liten och inte utökas förrän barnet är 6 månader. Smakproverna bör vara så små att de i praktiken inte bidrar med någon näring. Hela första halvåret är det bröstmjölken/modersmjölksersättningen som bör vara de enda näringskällan. Pyttesmå smakprover behöver inte ges. Det finns ingen anledning att uppmuntra barn att börja smaka på mat före sex månaders ålder om inte barnet själv visar att det är nyfiket.
Från cirka sex månaders ålder bör föräldrarna däremot uppmuntra sitt barn att prova annan mat, även om barnet inte själv tar initiativet. Rekommendationen är att barnet fortsätter att få bröstmjölk/modersmjölksersättning samtidigt som vanlig mat introduceras i långsam takt.
Sammanfattningsvis.
🍼Bröstmjölk eller modersmjölksersättning (tillsammans med D-vitamin droppar) innehåller all näring barnet behöver de första 6 månaderna.
🥦Rekommendationen är att börja introducera vanlig mat från 6 månaders ålder.
🥕Om barnet är intresserat och föräldrarna vill, är det inte farligt att börja ge pyttelite smakprover av vanlig mat från 4 månaders ålder.
🥑Pyttesmå smakprover behöver inte ges.
🍼Om barnet behöver mer näring före 6 månaders ålder är det mer bröstmjölk/modersmjölksersättning som gäller.
Lämna ett svar