Matintroduktion och risken för födoämnesallergi och glutenintolerans

När bebisen börjar introduceras för vanligt mat, möter hen nya proteiner i kosten som immunförsvaret måste vänja sig vid och utveckla tolerans mot.

Tidigare var rekommendationen att barn med allergisk ärftlighet skulle vänta med introduktionen av ”allergena” livsmedel så som fisk, ägg, mjölk och jordnötter till efter 1 års ålder. Forskning har dock inte kunnat visa att detta skulle minska risken att utveckla allergi och den nuvarande rekommendationen från Livsmedelsverket är därför att även dessa ”allergena” livsmedel ska ingå i kosten från 6 månaders ålder eftersom det är bra och näringsrik mat. Detta gäller både för barn med och utan ärftlighet för livsmedelsallergi.

Tidigare råd var även att introducera ett livsmedel i taget och att ge samma livsmedel flera dagar i rad för att då kunna se om barnet tolererar detta. Inte heller detta har något vetenskapligt stöd och det nu gällande rådet är att det går fint att introducera många olika livsmedel samtidigt. Man betonar dock vikten av långsam introduktion.

Det finns i dagsläget inte tillräcklig kunskap kring när den lämpligaste tidpunkten för introduktion av ”allergena” livsmedel är och inte heller hur mycket som är lagom att ge. Lämpligast är därför att låta dessa ”allergena” livsmedel vara en naturlig del av barnets mat och att presentera dessa långsamt och gradvis tillsammans med övrig kost.

Ny forskning visar även att en långsam gradvis introduktion av gluten är att föredra då det eventuellt skulle kunna minska risken för glutenintolerans. Det spelar dock inte så stor roll när gluten introduceras (någon gång mellan 4 och 12 månader) utan just att barnet får vänja sig vid små mängder gluten i taget.

Gluten finns i vete, korn och råg och i mycket små mängder i havre. Barnet kan introduceras för gluten genom att få suga på några små brödsmulor eller en liten bit veterån någon gång i veckan till att börja med för att därefter långsamt öka mängden. Barngröt och barnvälling innehåller också små mängder gluten och det är därför bra att föra in detta i barnets kost gradvis.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *