Lättmjölk eller grädde?

”Du måste ha grädde i brösten!” eller ”Min mjölk var alldeles för blaskig så hen gick inte upp i vikt”. Hur är det egentligen med fetthalten i bröstmjölk? Hur mycket varierar den mellan olika kvinnor och vilken betydelse har det för bebisens tillväxt?

Den genomsnittliga fetthalten i bröstmjölk varierar mellan olika kvinnor – i studier brukar man uppge en fetthalt mellan 2 och 6 gram per 100 ml med ett medelvärde på ca 4 gram. Det intressanta är dock att fetthalten i mjölken för en och samma kvinna kan variera i lika hög grad. Bröstmjölkens fetthalt varierar nämligen både under varje amningstillfälle, över dygnet och över tid.

När brösten känns spända och mjölkfyllda är den första mjölken som bebisen ammar lite mindre fet. Under amningstillfället, i takt med att bröstet töms, ökar sedan fetthalten i mjölken. Den mjölk som bebisen får i sig när brösten upplevs mer ”tomma” och mjuka är alltså den fetaste mjölken. Det är vanligt att uppleva brösten lite mindre fyllda under kvällen, och bröstmjölken är också lite fetare just under kvällstimmarna.

Fetthalten kan också vara olika mellan de båda brösten, och sättet mjölken lämnar brösten på kan påverka fettinnehållet – handpumpad mjölk har tex högre fetthalt än mjölken från en bröstpump.

Mängden fett i mjölken påverkas i mycket liten utsträckning av hur mycket eller hur fet mat den ammande äter, däremot kan typen av fett i viss grad påverkas.

Fetthalten i mjölken är inte av någon stor betydelse för hur snabbt bebisen ökar i vikt, utan det beror snarare på hur mycket mjölk bebisen får i sig.

Att den genomsnittliga fetthalten skiljer sig något mellan olika kvinnor har därför sällan någon praktisk betydelse!

När en bebis inte går upp i vikt i önskad takt handlar det inte om att den ammandes mjölk är för tunn eller blaskig utan att bebisen måste få i sig mer mjölk genom att amma oftare eller mer effektivt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *