Finns det något man ska undvika att äta när man ammar?

Kostråden till ammande är väldigt lika de allmänna kostråden som ges till vuxna, förutom att ammande har ett högre behov av energi och näringsämnen. Men finns det något man bör vara försiktig med att äta? Och hur påverkas det ammande barnet av det mamman får i sig?

Bröstmjölken tillverkas inne i brösten i något som kallas alveoler. Dessa alveoler är som små hålrum vars väggar är klädda med ett lager med mjölkbildande celler, laktocyter. Runt alveolerna finns mammans blodkärl och det är från mammans blod som beståndsdelarna till bröstmjölken tas. Det mamman äter tas först hand om av mammans eget matsmältningssystem, transporteras via mammans blod till brösten och används där i tillverkningen av bröstmjölk.

Det är alltså en lång väg från mammans mun till bebisens mage, och allt mamman äter följer inte i oförändrad form med hela vägen. Gasbildande mat som lök, kål och bönor verkar t ex lokalt i mammans tarm och dom stora kolhydraterna som orsakar gaser går inte över i bröstmjölken.

Bröstmjölk och blod är två olika kroppsvätskor med olika innehåll och egenskaper. Det innebär att ett ämne kan finnas i en koncentration i mammans blod men en helt annan i bröstmjölken. Det här har stor betydelse att känna till när det gäller bl a mediciner, nikotin och miljögifter, då ämnen kan ansamlas i skadliga mängder i mjölken. Vissa fisksorter innehåller t ex höga halter av fettlösliga miljögifter.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är väldigt få livsmedel som man behöver undvika när man ammar, och att det är en fördel både för mamma och barn (bebisen får smakerna och mamman slipper näringsbrist) om kosten är så allsidig och varierad som möjligt. Men när det gäller mediciner, naturläkemedel, kosttillskott och örtpreparat är det bra att vara försiktig och först fråga om råd.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *