Bebisar och laktosintolerans

Ibland är föräldrar, speciellt de som själva har laktosintolerans, oroliga att deras barn ska vara känsliga för mjölksocker, laktos. Men hos spädbarn förekommer inte laktosintolerans så som hos äldre barn och vuxna. Bröstmjölk (och modersmjölksersättning) innehåller jättemycket laktos! Laktos finns i alla däggdjurs mjölk och människans mjölk innehåller extra mycket. Det är den vanligaste kolhydraten i mjölken och innehållet ligger någonstans mellan 5-10%. Spädbarn växer av laktos och mjölksockret är viktigt för bla utveckling av barnets tarmflora. Normalt sett föds barn med en extra god förmåga att bryta ner mjölksocker. Det finns dock ytterst sällsynta fall där spädbarn saknar förmågan att tillverka laktasenzym, det ämne som behövs för att bryta ner mjölksockret. Dessa barn får från födseln vattentunna diarréer och magont och behöver få specialtillverkad modersmjölksersättning för att må bra.

Det finns dock en ändå relativt vanlig situation där bebisen kan få magbesvär av mjölksockret utan att ha egentlig laktosintolerans, och det är ammande bebisar till mammor som har en överproduktion av mjölk. Vid en mycket kraftig mjölktillverkning där brösten alltid är mjölkspända finns en risk för att det blir lite obalans i mjölkens innehåll av laktos och fett, och bebisen kan då få svårt att hinna bryta ner mjölksockret vilket kan resultera i besvär med gaser och magknip. Fenomenet kallas functional lactose overload och lösningen handlar om att försöka minska överproduktionen av bröstmjölk.

Bröstmjölkens laktosinnehåll påverkas inte av hur mycket mjölk mamman dricker. Även om mamman utesluter all mjölk kommer hennes bröstmjölk att innehålla lika mycket laktos. Mjölkprodukter är en bra näringskälla för ammande och en viktig källa till bland annat kalcium, vitamin D och vitamin B12. Den enda anledning att utesluta mjölk ur kosten är om barnet har en konstaterad allergi mot komjölksprotein.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *