Kost och amning

Amning är energi- och näringskrävande och den ammande kvinnans kostvanor kan ha stor betydelse både för hennes egen och barnets hälsa. Energi och näring som används vid tillverkningen av bröstmjölk kommer antingen från kvinnans kost eller från hennes lagrade energi- och näringsreserver. Hur mycket extra energi som behövs vid amning beror på flera faktorer men framförallt i vilken utsträckning kvinnan ammar.

Produktionen av bröstmjölk är biologiskt prioriterad vilket innebär att även kvinnor med för lågt matintag i hög utsträckning kan producera bröstmjölk med tillräckligt innehåll av energi och de allra flesta näringsämnen. Bröstmjölken har en relativt konstant sammansättning och påverkas bara delvis av mammans kost. Det som påverkas är sammansättningen av fetter i mjölken och innehållet av vissa vitaminer och mineraler som tex vitamin A, vitamin D, vitamin K, vitamin C, vitamin B1, B2, B6, B12 och jod. Däremot påverkas kvinnans egen hälsa negativt vid för lågt intag via kosten eller om de lagrade näringsreserverna är otillräckliga.

Det finns få evidensbaserade rekommendationer kring näringsintag under amning. Amning ses normalt som fungerande när barnet ökar tillfredsställande i vikt. Men i själva verket är detta ett väldigt grovt mått på mjölkens näringsinnehåll och framförallt säger det ingenting alls om mammans näringsstatus eller mående.

Risken för otillräckligt intag av vissa näringsämnen under amning är hög även i industrialiserade länder. Risken att inte få i sig tillräckligt med näring är högre för vissa grupper. Framförallt handlar det om ammande som av någon anledning utesluter livsmedelsgrupper ur sin kost, har undervikt eller dålig näringsstatus från start eller som kraftigt begränsar sitt matintag för att gå ner i vikt.

Det är viktigt att ammande kvinnor äter en balanserad näringstät kost både för att stödja sin egen hälsa och främja barnets tillväxt och utveckling. Under amningsperioden är behovet av flera näringsämnen betydligt högre än annars vilket ställer höga krav på den kost kvinnan äter. Rådgivning kring kosten under amningsperioden behöver därför ingå som en del i postpartumvården.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *