Vad går över i bröstmjölken?

Då och då läser jag i sociala medier diskussioner om vad av det som föräldern äter som går över till bröstmjölken. Ett vanligt inlägg är att det bara är proteiner så som mjölk, ägg och soja som passerar över och att det i princip skulle vara omöjligt för bebisen att reagera på allt annat. Därför tänker jag att jag ska försöka klargöra hur det egentligen ligger till!

Bröstmjölken bildas i så kallade alveoler i mammans bröst. Alveolerna ligger som klasar runt mjölkgångarna och runt alveolerna slingrar sig mammans blodkärl. Det är från mammans blod som bröstmjölken bildas. Alla beståndsdelar som behövs för att bilda bröstmjölken tas upp från mammans blod.

Olika ämnen har olika egenskaper så som tex storlek, laddning, pH värde, grad av löslighet i vatten osv. Det finns olika sätt att ta sig över de membran som finns mellan mammans blodkärl och alveolen i bröstet. Vissa ämnen kan diffundera över medans andra ämnen aktivt måste transporteras. Blod och bröstmjölk är också två helt olika vätskor med olika egenskaper. I praktiken innebär det här att ämnen kan finnas i olika koncentration i blodet och mjölken.

Bröstmjölkens stora beståndsdelar är vatten, kolhydrater, fetter och proteiner. Mjölken innehåller också bla mineraler, vitaminer, enzymer, hormoner, tillväxtfaktorer, mikrober och stamceller. Och också ämnen som alkohol, tobak, koffein, läkemedel och miljögifter passerar över till bröstmjölken.

Sammanfattningsvis kan man säga att nästan allt mamman äter i någon form går över i bröstmjölken (beståndsdelarna måste ju komma någonstans ifrån!). Det är dock en lång resa från mammans mun till bebisens mage och få ämnen tar sig hela vägen i oförändrad form.

De ämnen som barnet kan vara allergiskt mot kallas allergener och de allra flesta allergener är proteiner. Alla födoämnen innehåller proteiner eller andra allergener och går att vara allergisk mot. Det är därmed möjligt för ett ammande barn att reagera på vilket livsmedel som helst. Men det är ovanligt. De födoämnen som oftast ger allergi hos spädbarn är komjölk, ägg, fisk, vete och soja. Men så länge barnet inte har en konstaterad allergi är det en fördel om mamman äter så allsidigt som möjligt och då också att barnet genom bröstmjölken utsätts för små doser av dessa allergener.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *