Järn är en viktig beståndsdel i kroppens alla celler och att det finns tillgång på tillräckligt med järn är en förutsättning för att spädbarnet ska kunna utvecklas optimalt, inte minst när det gäller den neurologiska utvecklingen. Eftersom spädbarn växer mycket snabbt behövs relativt sett stora mängder järn vid uppbyggnaden av den växande kroppen.
Efter ungefär 6 månaders bebis ålder behöver barnet utöver bröstmjölk eller formula börja få i sig järn via tilläggskosten. Eftersom det från början handlar om små mängder mat behöver tilläggskosten vara näringstät och framförallt ha ett högt innehåll av järn.
För barn mellan 6 och 12 månader ligger det uppskattade järnbehovet kring 7 mg per dag och det rekommenderade dagliga intaget är 10 mg förutsatt att barnet äter en blandkost. Det kan vara utmanande att komma upp i dessa mängder och ett otillräckligt intag av järn är inte ovanligt även i länder med god tillgång på mat.
Hemjärn från animaliska livsmedel är den effektivaste järnkällan och inälvsmat, blodmat och mörkt kött är de livsmedel som innehåller mest järn. Vegetabiliska källor till järn är bland annat baljväxter, fröer, nötter och torkad frukt. Upptaget av det icke-hemjärn som finns i vegetabiliska livsmedel är dock avsevärt lägre och det finns fler faktorer som kan påverka upptaget. Exempel på ämnen som påverkar järnupptaget negativt är fytinsyra, polyfenoler och kalcium, och faktorer som främjar upptaget är bland annat vitamin C och den så kallade köttfaktorn. För små barn kan det vara mycket utmanande att få i sig tillräckliga mängder järn genom en helt växtbaserad kost.
Järnberikade livsmedel riktade till spädbarn så som barngröt och välling kan vara en bra järnkälla men är i sig själv inte tillräcklig. För att barnet ska få i sig tillräckliga mängder järn behöver kosten också anpassas på andra sätt, både genom att lägga till järnrika livsmedel, begränsa järnfattiga livsmedel (som tex komjölk och mjölmat) och genom att förbättra tillgängligheten av det järn som kosten innehåller.
Lämna ett svar