Exempel på järnrika livsmedel att ge från 6 månaders ålder

Blodpudding. Går att värma i mikro eller steka lätt och ge i bitar eller stavar.

Leverpastej. Bredbar eller skivbar går att ge som plockmat eller pålägg på smörgås.

(Blodpudding och leverpastej innehåller salt och gluten).

Nötkött innehåller mer järn än tex fläskkött och kyckling. Går av mixa, koka mört i grytor, ge som köttfärssås, köttbullar mm.

Palttunnbröd är bakat med blod från gris och är mycket järnrikt. Brödet går att mixa ner till ett pulver och använda som järnberikning i tex hemlagad gröt, bröd, pannkakor mm.

(Palttunnbröd innehåller gluten).

Ägg innehåller en del järn och kan ges kokta skurna i bitar eller som omelett. Man kan också berika tex hemlagad gröt med ägg.

Cashewnötter och sötmandlar är järnrika. Går att mixa till ett mjöl och använda i hemlagad gröt, när man bakar bröd, hälla i en smoothie, i soppa, såser osv.

(Hela nötter ska aldrig ges pga kvävningsrisken).

Pumpafrön, sesamfrön och solrosfrön innehåller en del järn och går även de att mixa till ett mjöl att använda som berikning.

(Det är bra att variera vilka fröer man använder).

Havregryn innehåller mycket järn för att vara spannmål till skillnad från vetemjöl som är mycket fattigt på järn. Havregryn kan användas till gröt och vid bakning. Mjöl av mixade havregryn kan i hög utsträckning ersätta vetemjöl i matlagning och bakning. Mathavre kan ersätta tex ris och pasta.

Quinoa innehåller järn och kan serveras som alternativ till tex pasta eller ris, men kan också användas vid bakning, i gröt, i grönsaksbiffar mm. 

Bönor, linser och kikärtor innehåller järn och kan ges mjukkokta som plockmat, i grytor eller soppor, eller mosas till bönröra. 

Tofu kan tex ges som plockmat precis som den är.

Broccoli innehåller lite järn men också c-vitamin som förbättrar upptaget. Kan kokas mjuk och ges som plockmat till barnet eller användas i soppor och grytor. 

Torkade aprikoser och torkade katrinplommon innehåller en del järn. Blötlägg under natten, mixa sedan tillsammans med en del av vattnet till ett mos. Gott att servera till tex gröt. 

Torkade nypon innehåller bra med järn och C-vitamin, och nyponpulver kan användas som berikning i tex gröt och smoothies. 

Fullkornsbröd innehåller generellt mer järn än vitt bröd. Bröd som har fått jäsa länge och surdegsbröd innehåller mindre fytinsyra och järnupptaget från detta kan därför bli bättre.

Ett effektivt sätt att förbättra upptaget av järn från vegetabilier är att alltid inkludera livsmedel som är rika på vitamin C. De flesta färska frukter, bär och grönsaker innehåller vitamin C.

Att tillaga maten i en gjutjärnspanna kan ge ett högre järninnehåll i maten eftersom lite järn frisätts från pannan. Speciellt gäller detta om maten innehåller någonting surt så som tomat, citron, vinäger osv och om maten tillagas under en längre tid.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *